Petr Binder

V obleku šaška vám projde všechno

3. 07. 2017 11:02:59
O víkendu jsem se přesvědčil o tom, že lidé jsou schopni akceptovat jakékoliv chování, pokud dotyčný je správně oblečen. Tolik urážek, ponižování a schválností jsem už dlouho nezažil. A bezbranní lidé za to ještě platili.

Prožil jsem dva nezapomenutelné dny v centru Kamenice nad Lipou. Byl jsem pozván, abych na tomto vpravdě kouzelném místě obsluhoval udírnu a tvořil báječné voňavé klobásy a uzenou krkovičku. Vonělo to po celém nádvoří. Ovšem, nebyl jsem tu sám, v nezvyklém oblečení. Kromě Hrocha se tu producírovali dva pávi, jeden šašek, čert, vodnice, čarodějnice/krásná princezna a další pohádkové postavy.

Jak jsem po několika vteřinách zjistil, šašek trpí několika úchylkami. Například kleptomanií, chorobnou žvanivostí a exhibicionismem. Od rána hlasitě komentoval veškeré dění, doprovázel to různými fórky a také jeho řeč těla byla specificky maximální. Měl radost z každého dítěte, které přišlo s čepicí. Tu mu okamžitě odebral a odkvačil pryč. Některé děti si to nenechaly líbit a počaly šaška honit po nádvoří. Jiné se rozplakaly a nebyly k utišení. Obě varianty působily šaškovi nelíčenou radost.

Vedle toho čert, rovněž profesionální herec, na každého pokřikoval neslušná slova. Pokud by to někdo udělal normálně oblečený, dostalo by se mu patřičného pokárání. Ne tak u čerta. Tomu projde všechno, jako šaškovi. Lidé se jen usmívají a nechtějí si rozházet pekelníka. A čert, který nikdy nespí, se jen spokojeně otočí na druhý bok a dál dělá, že chrní.

Vodnice způsobila traumatický šok malé holčičce, neboť měla na sobě namotanou obrovskou anakondu a dívenka má panický strach z hadů. Přihodilo se to, že vodníkova žena si odskočila na toaletu, kde si hada odložila a pak na něho i zapomněla. Na stejnou místnost po chvíli dorazila i zmíněná holčička a tragédie byla završena.

Mezitím šašek někde našel dřevěnou pekařskou lopatu, kterou ohrožoval pokojné návštěvníky a snažil se je plácat po zadku. Na nádvoří dorazil i potulný muzikus s dudami, které rozezvučel, probudil chudáky pávy a ty se rozeřvali, protože nevěděli, čí jsou. Šašek se mžiku proměnil v rockovou hvězdu a lopata v kytaru. Rozpohyboval své svalnaté, leč tukem obalené tělo do mohutných veletočů a doprovázel muzikuse improvizovanou hrou na elektrický dřevěný nástroj.

A lidé byli spokojení, že je nikdo neohrožuje lopatou a těšili se na prohlídky pohádkového podzemí a další kratochvíle, kterými je tento zábavný park prošpikovaný. Já tu měl celou neděli manželku a dvě děti. Celý den jsem o nich nevěděl. Navečer se vrátili zcela nadšení a vypadá to, že se sem budeme muset zase někdy podívat.

Autor: Petr Binder | karma: 16.71 | přečteno: 1029 ×
Poslední články autora