Diskuse
Podvody s tatarákem
Děkujeme za pochopení.
L50e74o47n60t22ý85n76a 46C98h27v68á80t54a32l67o43v76á
Tatarák si dávám jen občas, vlastně ho nemusím, ale rodina to má ráda, v restauraci si ho nedáváme nikdy, připravujeme ho doma a každý si ho ochutíme dle svého. Já jsem velký fanda česneku, takže hlavní jsou pro mě topinky, které natřu tlustou vrstvou česneku a tenkou vrstvou tataráku, takže si vlastně nedávám tatarák, ale yperit.
D80a15n90a 87P39o81l38a30n61e76c62k47á
Zrovna v pátek jsem si ho dávala v hospodě. Přidala jsem jen trochu cibule, soli a pepře. všchno ostatní je tam podle mně navíc. Topinku samozřejmě s česnekem.
V46l86a82d17i34m65í25r 41K30r70o70u41p50a
To je otázka. Já zase rád experimentuju, to víte, štír...
V65l50a94d38i50m34í30r 87K88r44o72u30p54a
Míchám si ho i v restauraci zásadně sám. Maso, cibule, kapary, worčestr, žloutek, sladká paprika, pepř, sůl, tabasco, najemno posekaná trocha kyselých okurek, trocha kečupu, trocha plnotuč. hořčice. nejlepší, jaký jsem v Praze kde jedl (právě i s možnosti si ho sám namíchat) mívali v botelu Vodník na Smíchově. Kdysi tam bývaly akce s 500 g tataráku a s množstvím topinek, kolik jste si řekli. Chodili jsme na něj ve čtyřech a měli jsme co dělat, abychom to všechno snědli. Slyšel jsem ale, že už to tam prý není ono, tak nevím, ale snad to poslouží jako tip...
K18a40m60i19l23a 98B61r39a84n72n30a
Klasický tatarák je výborný. Mám ráda i ten z avokáda, kapar, cibule a okurek.
J66a51n 12R55á19ž
Dávám také přednost klasice a bez kečupu. Kdo nejedl pečlivě "utřený" (naškrabaný), nejedl správný tatarák. Že tento způsob úpravy masa vymysleli tataři, je báchorka. Maso škrábal kuchaři proto, aby se rozmačkala vajíčka tasemnice, která se v hovězím mase dříve často vyskytovala a tato potvora se pak nemohla v těle strávníka rozmnožovat. (Zdroj: https://epochaplus.cz/odkud-prisel-tatarsky-biftek/)
A oddělit bílek od žloutku je důležité aby se tatarák "nepatlal". Souhlas s panem Jurčákem": Troška mletého kmínu a cayenského pepře je vhodná, ale kapary mi v tataráku nesedí, i když se tam podle francouzů dávat mají.
No a kazit jemnou chuť hovězího sardelkou? Viděl jsem jak si chlápek nadrobil do dršťkové polévky meruňkovou buchtu, takže se ničemu nedivím.
V Brně vím o dvou restauracích, kde dělají dobrý tatarák a tam si občas zajdu, ale není nad doma s láskou a péčí udělaný!.
PS. K tataráku dobré pivečko a po něm na vyvážení chuťových buněk doporučuji kvalitní karibský rum.
J44i58ř47í 73J41u42r90č20á51k
Víte, já mám kešup strašně rád a nejvíce ostrý Heinz. Ten si, když jdu kolem kuchyňské linky, jen tak kápnu na hřet ruky a polizuju si ho jako chuťovku. :-) A i když s Pohlreichem většinou souhlasím, nechápu tu silnou averzi vůči němu. Vždyť to jsou prakticky lehce ochucená rajčata (Ten Heinz uvádí 140 g rajčat na 100g výrobku). No a pokud nemáte svoje rajčata, tak stejně nevíte, co vlastně jíte a v jaké byly kvalitě. Doma samozřejmě tatarák škrábeme, ale to hlavně kvůli tomu, že se nikomu nechce umývat kvůli takové troš mlýnek.
J56i52ř19í 86J78u55r32č32á89k
Já přidávám trošku té hořčice a čili, malinko drceného kmínu a určitě ten pepř. A přiznám se, že i trochu toho kečupu. Ale jenom opravdu malinko. Ale v žádném případě nedávám kapary.
Topinky ne moc vysušené a hodně česneku.
Tatarák si dávám i v hospodě. K pivu je to pro mne asi to nejlepší a mám jednu, kde mi to maso chutná opravdu nejvíce. A nepátrám po tom, jestli je to svíčková nebo zadní.
Š20á61r28k51a 13M20a20t65y30á67š77o85v43á
mám ráda škrabaný, kečup do něj podle mne nepatří a namíchané tataráky někým jiným si prostě nedám.... přidávám nasekané kapary, šalotku- ale ne do masa, ale na drobno pokrájenou sypu až na tatarákem natřenou vrstvu, na nasucho opečenou topinku. Dále dávám, trošku sardelky (buď rybku nebo trošku pasty), trochu oliváče-extra virgin s troškou hořčičného prášku, nedávám žloudek, přidám čerstvě mletej pepř a worchester sauce a pro jistotu mám po ruce i sojovku (někdy mám potřebu ji přidat, někdy ne)...
namíchané katastrofy s kmínem a kečupem, někdo přisejpá i vegetu a jednou jsme do toho viděla míchat i tatarku - to fakt ne!
J34i38ř70í 17J45u60r74č49á49k
No, myslím, že trocha drceného kmínu a kečupu opravdu není žádná katastrofa. Já bych si na to tedy nikdy nedal olivový olej se sardelkou a také bych to "katastrofou" nenazval. I když kazit si chuť hovězího rybinou tak trochu za katastrofu považuju! Ale proti gustu nic! Hlavně, ať vám chutná.
- Počet článků 174
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 1041x
www.petrhrochbinder.cz
Autor různých knížek v sérii Putování Hrocha, které pomáhají a pak knížek v pevných vazbách. Byl jsem nechtěné dítě beze jména, Osmý příchod syna, Udělám z tebe milionáře a Království v rámu.