U stánku si už langoše nedáváme. Důvodů je mnoho. Od zápachu vyjetého oleje, přes odpudivou obsluhu, až po nebezpečí potřísnění během konzumace ve stoje.
Hledal jsem zaručeně nejlepší recept na domácího langoše, a nakonec vyrobil kompilát několika zaručeně nejlepších receptů. Vyplatilo se to.
Pište si.
Dvě kila hladké mouky, litr vlažného mléka, dvě kostky kvasnic, sůl, kelímek bílého jogurtu řeckého typu. Necháme vzejít kvásek v troše teplého mléka, pak zamícháme pořádně všechny ingredience, a necháme pěkně dlouho odpočívat na teplém místě.
Mezitím si nasekáme (nastrouháme, rozetřeme) dostatek česneku. Část zamícháme s olivovým olejem a trochou soli, část s tučnou zakysanou smetanou, solí a pepřem. Nastrouháme si dost sýra, jaký máme rádi. Já jsem použil mladou Goudu 48 %.
Do velkého kastrolu nalijeme cca 10 cm slunečnicového oleje, a přivedeme ke smažící teplotě. Z těsta vytahujeme tenké placky a ty pak umístíme do horkého oleje. Smažíme po obou stranách do pěkné barvy,. Pozor na zhnědnutí. Je to poměrně rychlé.
Necháme okapat. Díky přidanému jogurtu langoše tolik nenasávají. Pak si každý napatlá na horkého langoše co má rád. Znám i varianty s kakaovým krémem, kečupem a dalšími vymoženostmi. Ale kombinace česneku a zakysané smetany je nepřekonatelná.
Jo, můžete to dělat i z menšího množství, ale není to taková zábava.
Dobrou chuť.
A dobrý den :)