Vraždění ve jménu kultury

Kam dneska půjdeme? Je volno, zajdeme si na pořádný masakr. Podíváme se na vraždění a dáme si k tomu párek a pivko. To bude kultura.

Začala teplá část roku a s ní i spousta veřejných akcí pod širým nebem. Tu se konají městské slavnosti, tady dobový jarmark, zde mají gulášobraní a jinde zase ochutnávají hromadu pálenky. Prostě se lidé scházejí a baví během pečlivě sestaveného programu. Někde je to celkem v klidu a pohodě, na pódiu se střídají různá hudební tělíska, produkují různé hluky a lidem se to líbí. K tomu si dají párek, klobásu, pivo či zmrzlinu.

Znám to, protože jezdíme s dobovými řemesly právě po takových akcičkách po celé republice. Už jsme toho zažili celkem hodně. Někdy je součástí programu i nějaká ta bitva.Více či méně dobová. Někdy se nadšenci šermují, jindy po sobě střílejí. Záleží na období, které se právě předvádí. Ztráty jsou na obou stranách, lidé padají jako mouchy a nakonec někdo přece jen vyhraje. A návštěvníci se na ten masakr dívají se zatajeným dechem. A stále se ubezpečují, že ti mrtví nakonec vstanou a nezraněni se ukloní během závěrečné děkovačky.

Mezitím se na poli ohrazeném páskou, mydlí hrstka archaicky oblečených bojovníků. Krev stříká na všechny strany, vybuchují petardy, plac se halí do mlhy z vypáleného prachu. Všechno ovšem má své meze. Jistě není nutné trhat lidem končetiny, aby byl zážitek diváků maximální. Jistě není nutné používat pumy s takovou razancí, že se zastaví hodiny na radnici a domácí mazlíčci jsou zralí na psychiatra, stejně, jako malé děti. Jistě i v této disciplíně společenské zábavy existuje hranice vkusu a není třeba to přehánět.

Apeluji na všechny milovníky bojování, vžijte se i do kůže návštěvníků, vždyť to přece děláte zejména pro ně. Pokud po první ráně už nikdo nic neslyší, je zážitek minimální. Rány, které si užíváte ve vojenském prostoru, se úplně jinak vyjímají na náměstí obklopeném domy. A pokud je těch ran, zcela nesmyslně, asi třicet, je ten zážitek z kulturního obohacení zcela negativní. Lhostejno, zda se jedná o třicítku či druhou světovou. Děkuji. DĚKUJI!

Autor: Petr Binder | úterý 30.5.2017 10:07 | karma článku: 14,83 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Petr Binder

Všechno je drahé. Proč?

19.1.2023 v 10:28 | Karma: 18,20

Petr Binder

Kouzlo vína

6.1.2023 v 12:01 | Karma: 18,33

Petr Binder

Má setkávání se Svatým Otcem

5.1.2023 v 11:30 | Karma: 16,04